Jak zrobić kandyzowane owoce?

Jak zrobić kandyzowane owoce?

Kandyzowanie owoców – jak zrobić to w domu?

Kandyzowane owoce to przysmak, który zazwyczaj kupujemy w sklepach lub na bazarach. Jest to świetny dodatek do wypieków, deserów, napojów oraz w formie przekąski. I choć kalorii im nie brakuje, to wydają się świetną alternatywą dla zwykłych słodyczy. Które więc owoce nadają się do kandyzowania i jak przygotować je we własnym zakresie? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!

Na czym polega kandyzowanie owoców?

Kandyzowanie to jedna z metod konserwacji, która polega na gotowaniu owoców w syropie cukrowym. Dzięki takiemu zabiegowi, cukier wnika do ich komórek, zastępując wodę. W ten sposób uzyskujemy naturalny konserwant, który skutecznie zapobiega rozwojowi mikroorganizmów, dzięki czemu owoce długo zachowując świeżość i możemy je jeść praktycznie przez cały rok.

Jakie owoce kandyzować?

Do kandyzowania nadają się praktycznie wszystkie owoce miąższowe. Możemy kandyzować je zarówno w całości, jak i mniejszych kawałkach. Do tych najpopularniejszych należą:

  • śliwki,
  • wiśnie,
  • ananas,
  • cytryny,
  • pomarańcze,
  • morele,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • mango.

Kandyzowane owoce – przepis

Jak zrobić kandyzowane owoce? To bardzo proste! Do ich wykonania potrzebujemy wodę, cukier oraz ulubione owoce. Gdy zaopatrzymy się w wymagane produkty, czas przejść do działania.

1. Na początek musimy przygotować gęsty syrop cukrowy. Najlepiej sprawdzi się ten 1 proporcji 1:1, czyli litr wody na kilogram cukru. Zagotowujemy więc wodę, dodajemy do niej cukier i gotujemy do momentu, aż się rozpuści.

2. Gdy cukier się rozpuści, możemy przejść do dodawania owoców. Tutaj warto pamiętać, że większe powinniśmy pokroić w kostkę, a mniejsze możemy gotować w całości. Wobec tego, do gotującego się roztworu powoli dodajemy przygotowane wcześniej owoce, tak aby syrop cukrowy nie przestał wrzeć i gotujemy je do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru.

3. Jeżeli zauważymy, że owoce zaczynają nabierać złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową i pozostawiamy do wyschnięcia na ręczniku papierowym lub sitku.

4. Tak przygotowane owoce możemy przechowywać w słoikach, jeżeli chcemy, aby zachowały konsystencję żelków lub w papierowej torebce, jeżeli chcemy, aby jeszcze bardziej wyschły.

Zapraszamy również do lektury naszych pozostałych wpisów z kategorii dieta, w których między innymi wyjaśniamy na czym polega dieta niskoglikemiczna.

0 Shares:
Dodaj komentarz
Sprawdź również